Østgrønland & Tasiilaq

Storis, skarpe forrevne fjelde, bræer og isfyldte fjorde. Allerede fra flyveren får man indtryk af Østgrønlands storslåede, men barske, natur. Og mellem fjeldene ligge de få, små byer og bygder, hvorfra befolkningen fra joller og hundeslæder udnytter landets rige, levende ressourcer. Potentialet er stort!

Turen går til Grønland.

Østgrønland er et af de mest isolerede steder i verden. Det er 2.600 km kystlinie og 3.500 mennesker i to byer og fem bygder. Og så er det større end England, Tyskland, Frankrig og Italien tilsammen. Med sin placering mellem indlandsisen og storisen i havet kan Østgrønland kun besejles omkring 5 måneder om året. I 1884 kom danskeren Gustav Holm til Ammassalik Ø med en lille ekspedition af konebåde hjulpet af vestgrønlændere. Her blev han over vinteren og optalte 413 personer i alt. Det var Østgrønlands første møde med europæere. I 1892 kom en ny dansk ekspedition til området og fandt, at befolkningsantallet kun var ca. det halve. Man besluttede at redde befolkningen fra at uddø, og anlagde en østgrønlandsk koloni der, hvor byen Tasiilaq ligger i dag. Stedet kaldtes Angmagssalik (nu Ammassalik), som er vestgrønlandsk og betyder "stedet, hvor der er mange ammassetter" (fisken lodde). Det officielle navn "Tasiilaq" er østgrønlandsk og betyder "indsøen", og var oprindelig navnet på fjorden.

Det var ikke før i 1921 at de sidste voksne blev døbt, og derfor spiller den gamle naturreligion stadig en større rolle i Østgrønland end i vest. Men det er ikke det eneste område, hvor Østgrønland adskiller sig fra den øvrige del af landet. F.eks. stammer så stor en del af de kendte grønlandske masker fra Østgrønland, at man taler om en decideret maskekultur. Nogle af maskerne har været anvendt til forskellige ceremonier, dansemaskerne, og nogle har været brugt til at beskytte hjemmet og familien, husmaskerne. Selvom tupilakkerne har været anvendt af alle inuitter, er de i dag også oftest fra Østgrønland. Østgrønland er også isbjørneland, selvom chancen for at møde en bjørn ikke er ret stor, specielt ikke om sommeren.

Den (uofficielle) hovedstad i Østgrønland er Tasiilaq - en af de smukkeste byer i Grønland. En elv, der udspringer i Blomsterdalen, deler byen i to. Et stykke inde i denne dal kan man se søer, vandløb og vandfald og en i øvrigt usædvanlig frodig vegetation. Der er ingen fabrikker i Tasiilaq, men servicefag spiller en stor rolle, og turismen bliver også mere og mere udbredt. I dag er Ammassalik/Tasiilaq et af de mest besøgte steder i Grønland. for at se billeder mm. af byen, kan I bruge linket herunder.

Tasiilaq.netTilbage