10/12 2007

Troede ikke at jeg skulle opleve det her i Grønland, men har faktisk fået snefri. Vi har neqajaq og midt på formiddagen blev de små elever sendt hjem og det blev besluttet at resten skulle følge efter til middag. Jeg fik aftalt med et par kolleger der har børn samme sted som vi har at de skulle tage mine børn med hjem til os når de hentede deres egne, de havde nemlig de små elever og dermed tidligere fri end mig. De fandt en med en bil og da jeg kom hjem var børnene hjemme hos Line (som meget passende har en sygedag). Vinden er ret kraftig og blandet med sne, så nogle gange kan man knap se 10 meter frem.

Jeg har fundet følgende klip fra TV2-Vejret:

Østgrønland rammes af kraftig snestorm
På Østgrønland har man voldsomt vintervejr i vente. Her får man i dag kraftigt snefald og vind af orkanstyrke.

De danske varslingskriterier for snestorm bliver i den grad opfyldt i aftentimerne på Østgrønland.

I forbindelse med et kraftigt lavtryk, der fra sydvest bevæger sig op gennem Danmarksstrædet, så venter der indbyggerne i Tasilaq-distriket på Østgrønland en regulær vinterstorm, der kulminerer mandag aften lokal tid med kraftigt snefald og middelvinde, der måske kan nå helt op på orkanstyrke.

'Neqajaq'
På forsiden af lavtrykket strømmer lun og fugtig atlanterhavsluft frem mod Østgrønland og giver ved temperaturer lige under frysepunktet anledning til kraftigt snefald. Samtidig er der foran det dybe lavtryk, der kan nå et lufttryk under 950 hPa, en kraftig sydøsten- og østenvind, der ved mødet med det relativt høje bjergmassiv nord for Tasilaq stuves sammen og bliver presset mod syd.

Det giver langs med kysten anledning til en særdeles kraftig nordøstenvind, der er voldsomst, hvor kysten har fremspring.

Dette fænomen med den af vindstuvningen frembragte nordøstenvind og det tilhørende kraftige snefald betegnes på de kanter som en 'Neqajaq'.

20-30 cm sne og vindstød af orkanstyrke
Mandagens 'Neqajaq' forventes i Tasilaq-distriktet i løbet af mandagen, at kunne give 20-30 cm sne, der kombineret med fuld storm, der på de mest udsatte steder kan nå orkanstyrke sikkert får himmel og hav til at stå i et.

Mandag aften og natten til tirsdag forventes der vindstød op omkring 40-45 m/s, der er et godt stykke over orkanstyrke (32,6 m/s).

Tasilaq-distriktet lukker ned
Selv om man er vant til voldsomt vintervejr, så har snestormen fået betydning for dagligdagen i Tasilaq-distriktet.

Per Nicolaisen fra Hotel Angmagssalik, som TV 2|VEJRET har været i forbindelse med beretter fra Tasilaq:

"Alle skoler og døgninstitutioner holder nu lukket pga stormen i det meste af distriktet. I bygden Kulusuk hvor stormen er værst holder alle sig indendøre.

Der er intet udsædvanligt i storme i Øst Grønland. Det er bare længden af denne front som ser ud til at forsætte i flere dage.

Og flytrafikken er også hårdt ramt, da der ikke har været fly siden lørdag den 1. december - og det ser heller ikke ud til at komme fly før sidst på ugen".

Dansk snestorm er barnemad
Den ventede snestorm er slet ikke at sammenligne med, hvad vi kan komme til at opleve her i Danmark, hvor et vejr der udløser dansk snestormsvarsel kommer til at ligne det rene barnemad sammenlignet med det østgrønlænderne komme til at opleve mandag aften.

I Danmark varsles der for snestorm, når der forventes over 10 cm sne over en periode på 6 timer samtidig med, at middelvinden overstiger 10 m/s.


Kilde: http://vejret.tv2.dk/article.php/id-9675354.htmlTilbage